Ya ALLAH..Ya RAHMAN..Ya RAHIM..

Salam perjuangan...terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ana yang tidak seberapa ini. Namun, apa yang baik itu harap dapat dimanfaatkan dan sebar-sebarkanlah walau 1 ayat. sesungguhnya yang baik itu dari ALLAH SWT..dan yang kurang itu dari kelemahan ana sendiri. Justeru, tegur-tegurlah jika ada kekhilafan dengan berhikmah. salam ukhuwah fillah wa syukran jaziilan.

KONSERT MAHER ZAIN

Sunday, December 25, 2011
PADA 24 Dec 2011 yang lalu, ana berpeluang menonton konsert nasyid Maher Zain dan Irfan Makki di Stadium Indra Mulia, Ipoh Perak. persembahan bermula pada pukul 9lebih (malam), namun ana difahamkan penonton sudah mula bersesak di perkarangan stadium pada waktu petang. Barangkali takut tidak mendapat tempat.
kegembiraan di hati kian bertukar...kini rasa resah dan sedih yang melanda hati. apa tidaknya, kerana tidak mahu ketinggalan menyaksikan konsert (penyanyi tempatan membuat konsert pembukaan) majoritinya tidak menunaikan solat maghrib walaupun azan maghrib sudah berkumandang di masjid berdekatan. 
bukan itu sahaja...malah, terkilan di hati apabila melihat penonton bercampur lelaki perempuan. penganjur tidak membuat pembahagian tempat duduk padahal ini adalah konsert islamik. ada yang datang berkeluarga..itu bagus, insyaALLAH. namun...yang tak bagusnya apabila ada 'couple' turut hadir. sedih melihat suasana pada ketika itu. tidak menampakkan ciri islamik walaupun yang diundang itu adalah penasyid islamik.
kesuraman hati tidak hanya itu sahaja. melihat sikap majoroti penonton yang menjerit-jerit tatkala maher zain naik ke atas pentas turut menimbulkan rasa tidak sedap hati pada ketika itu. pengacara pada malam itu juga tidak islamik kerana bersalaman dengan bukan mahram sesuka hati. malah, berani dibuat gurauan soal halal haram.... nauzubillah....
di mana nilai Islam ketika itu? seandainya beginilah sikap mereka ketika menyaksikan konsert islam, apalah lagi jika mereka menyaksikan konsert-konsert yang tidak islamik? rasa malu pada maher zain dan irfan makki. ketika mereka menyebut ALLAHUAKBAR!!! penonton di bawah menjerit-jerit bagai orang hilang akal. kot yer pun teruja atau gembira melihat artis kesukaan mereka, janganlah sampai hilang rasa malu dan maruah diri sebagai umat Islam. malu rasanya....
semoga ALLAH mengampuni diri ini dan mereka2 yang menyaksikan konsert pada malam itu. Syukur ALLAH tidak turunkan bala dek kerana sikap penonton yg tidak islamik pada malam itu. Ya ALLAH, ampunilah dosa kami ya ALLAH....kami hambaMU yang lemah..maafkan kami ya ALLAH..maafkan kami....
semoga, di lain konsert, pihak penganjur menitikberatkan soal 'pembahagian tempat duduk antara lelaki perempuan'....dan menjayakan konsert secara lebih ISLAMIK. insyaALLAH.
ps:  terima kasih kerana mengadakan konsert bersama Maher Zain dan Irfan Makki....p

 

0 apa kata anda..!:

Post a Comment

jika anda ingin komen..komenlah dengan cara yang berhikmah..(>,<)

masih untuk direnungkan oleh mata hati kita... :)

TolongLAH!!TolongLAH!! tegaKAH kita tidur dalam kekenyangan dan hidup dalam kemewahan sedangkan mereka di 'sana' mati kelaparan???? tegaKAH ANDA???? *************************************************************** AIR MATA PALESTIN

About This Blog

★˛˚˛*˛°.˛*.˛°˛.*★* *★* 。*˛.
˛°_██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛.*.★* *★ 。*
˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____.♥ Selamat Hari Raya ♥ ˛* ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .˛ *...
selamat hari raya maaf zahir dan batin utk semua kawan-kawan ^_^ peringatan buat diri & muslimin-muslimat..raikan hari raya dengan kesyukuran dan ibadat bukan dengan maksiat..mudah2an diri kita dirahmati ALLAH selalu. amin!

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP