Ya ALLAH..Ya RAHMAN..Ya RAHIM..

Salam perjuangan...terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ana yang tidak seberapa ini. Namun, apa yang baik itu harap dapat dimanfaatkan dan sebar-sebarkanlah walau 1 ayat. sesungguhnya yang baik itu dari ALLAH SWT..dan yang kurang itu dari kelemahan ana sendiri. Justeru, tegur-tegurlah jika ada kekhilafan dengan berhikmah. salam ukhuwah fillah wa syukran jaziilan.

Monday, September 27, 2010

 
karya sahabat: Shahrul Nazmi bin Mat Sahar 
* * * * * * * * * * * * *  

 CINTA adalah pertalian kasih dan sayang yang merangkumi bahagian-bahagian spiritual, emosi, fizikal dan intelektual antara pecinta dengan yang dicintanya. Cinta adalah kemahuan, keasyikkan, tarikan, kerinduan, keresahan yang terhasil daripada kerterikatan kepada sesuatu. Cinta adalah perkongsian kegembiraan dan penderitaan, menuntut kemuliaan hati, kasih dan sayang, dan rasa hormat kepada yang dicintai. Cinta adalah kesabaran dan ketaatan kepada yang dicintai. CInta adalah rasa paling seni dalam hati.

Cinta.

Aku masih berdiri di atas lantai lubang gelap. Aku dongak ke atas. Semuanya gelap di luar sana. Tapi di sebalik gelap itu, mesti ada terangnya cahaya. Mesti. Aku tahu dengan sangat. Memang sakit untuk jatuh sedalam ini. Memang perit untuk keluar pula ke sana. Tetapi aku mesti kerana ada yang manis akan menjemputku. Itu janji Tuhan. Jadi aku mesti keluar dari sini.

Mengapa. Itu bukan soalnya tetapi bagaimana itu yang aku mesti tanyakan. Bagaimana aku harus keluar sedang semuanya gelap. Sedang semuanya susah. Sedang semuanya sakit. Untuk apa. Untuk apa aku mesti keluar. Untuk apa aku mesti bersakit. Untuk apa aku harus bersusah. Bagaimana dan untuk apa mesti aku berfikir mesti aku fahamkan. Tarbiah. Ya, aku harus.

Aku cuba memanjat.

“Cinta adalah kemahuan kepada tarikan seksual dan nafsu”. Aku terjatuh.

Aku cuba kembali.

“Cinta adalah perjuangan untuk menyempurnakan dan memenuhkan ego-ideal manusia,” Aku terjatuh lagi sekali.

Aku cuba memanjat sekali lagi.

“Cinta adalah berpaksi kuat kepada keintiman, nafsu dan kehendak,”. Aku jatuh sekali lagi. Lebih kuat. Lebih sakit.

Aku terbaring di lantai lubang gelap. Aku pandang ke atas. Gelap. “Kenapa aku gagal memanjat?”. Berfikir. Berfikir. Berfikir. Aku pejamkan mata. Aku biar tubuh dibasah keringat dan air mata. “Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan, [1.5]”. Aku pejamkan mata lebih erat. Suara. Di mana suara yang selalu datang. Aku perlu pertolongan. Aku butuh bantuan.

“Suara. Suara. Suara,”. Aku memanggil. Memanggil. Diam. Tiada balasan.

“Suara. Suara. Suara,”. Sepi.

“Suara. Suara. Suara,”. Memanggil lagi.

“Aku tidak pernah betah menolong engkau. ‘Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk,’ [2:45]”. Terdiam. Aku terdiam.

“Ya. Tuhan. Aku masih punya Tuhan. Aku masih punya Dia. Tetap akan ada Dia. Dia tetap akan ada,”. Aku pejam mata.

Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya - dengan melihat kesan-kesan yang tersebut - mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada [22:46]”.

Aku pejamkan mata. Aku cuba bukakan mata hati. Mata hati di dalam dada.

Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar [2:153],”.

Mata di dalam dada aku paksakan untuk buka. Aku buka suara “….sesungguhnya aku ditimpa kesusahan(penyakit), sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani [21:83], maka kasihanilah aku ya Allah. Bantulah aku ya Allah”. Aku buka mata hati di dalam dada dengan merayu. Dengan meratap. Dengan berharap. Berharap dengan sangat.

Celik. Aku buka mata pada muka. Aku lihat ada terang. Ada cahaya datang. Ada cahaya terang. Ada cahaya terang yang datang. “Tarbiah. Berikan aku tarbiah. Aku ingin menangkan perang ini ya Allah,”.

Aku cuba berdiri.

“…’Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami....’ [2:250],”.

Aku berdiri. Aku sapu tanah dari pakaian. Aku sapu debu dari badan. Aku sapu air mata dari tangisan. Aku berdiri. Aku dongakkan kepala ke atas. Aku angkat tangan kanan dan letakkan di muka lubang gelap.

Bismillahirohmanirrohim,”. Aku kerahkan kudrat pada tangan kanan menarik tubuh ke atas. Aku kerahkan keringat dan tangan kiri menolak tubuh ke atas.

“Cinta adalah unsur yang menyenangkan dan memberi tarikan dalam hati manusia dan membawa kepadaNya”.

Aku panjat setingkat lagi.

"Cinta adalah penyatuan jiwa-jiwa (roh-roh) yang terpisah di alam nyata yang dipengaruhi unsur-unsur kewujudan yang Maha Agung, Allah”.

Aku panjat setingkat lagi.

“Cinta adalah sesuatu yang mempertingkatkan kuasa dalam diri. Cinta adalah indah, mengkagumkan dan menyempurnakan kemanusian,”.

Aku panjat setingkat lagi.

“Cinta adalah sesuatu yang suci yag diilhamkan Tuhanmu. Sesuatu yang tenang, utuh dan mendekatkan kamu dengan Tuhanmu kerana kamu mensyukuri RahmatNya, Cinta sebenar cinta ialah mencintaiNya. Mencintai RasulNya keranaNya. Dan mencintai kaum keluarga RasulNya kerana mencintai RasulNya.”.

Aku panjat setingkat lagi. Aku terus memanjat dan memanjat. Aku tidak jatuh lagi. Aku tak ingin jatuh lagi. Aku tak akan jatuh lagi jika Dia yang aku cari di atas sana. Aku terus memanjat. Memanjat. Memanjat. Aku memanjat dengan mengerah kudrat. Aku memanjat dengan memerah keringat. Aku memanjat dengan meminjam semangat.

Aku lihat atas. Cahaya makin terang. Aku dapat melihat kembali bulan bulat dan pelangi malam. Aku terus memanjat.

Allah. Allah. Allah. Allah. Allah.

Allah. Allah. Allah. Allah. Allah.

Allah. Allah. Allah. Allah. Allah.

Allah. Allah. Allah. Allah Allah.

Allah. Allah. Allah. Allah.

Allah. Allah. Allah.

Allah. Allah.

Allah.

Allah. Allah.

Allah. Allah. Allah.

Allah…..

Tangan kanan sampai di bibir lubang gelap. Aku tarik diri sekuat-kuatnya ke atas. Ke muka padang yang pernah hijau. Aku rasakan tamparan angin sejuk membelai wajah. Aku pejamkan mata. Aku keluarkan tangis. Aku letakkan lutut. Aku rendahkan tubuh. Aku letak tangan ke tanah. Aku letakkan dahi ke bumi. Aku sujud. Aku syukur. Aku sujud syukur.

“Maka Kami jadikan apa yang berlaku itu sebagai suatu hukuman pencegah bagi orang-orang yang ada pada masa itu dan orang-orang yang datang kemudian, dan suatu pengajaran bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa. [2:66],”.

“Ya. Ampunkan aku ya Allah. Aku redha ujianMu. Aku redha ketetapanMu,”.

“…sesungguhnya sesiapa yang berbuat kejahatan dan ia diliputi (ditenggelamkan) oleh kesalahannya itu, maka merekalah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya [2:81],”.

“Ya. Ampunkanlah aku ya Allah. Aku tak ingin jatuh lagi ya Allah. Aku tak ingin tenggelam ke dalam lubang gelap itu lagi ya Allah,”.

Dan sudah tentu mereka tidak akan mencita-citakan mati itu selama-lamanya, dengan sebab dosa-dosa yang telah mereka lakukan; dan Allah sentiasa mengetahui akan orang-orang yang zalim itu, [1:95],”.

“Ya. Ampunkalah aku ya Allah. Aku tak akan berlaku zalim lagi kepada mereka dan kepada diriku lagi ya Allah,”

Kemudian kami bangkitkan kamu sesudah kamu mati (atau pengsan dari sambaran petir itu), supaya kamu bersyukur. [2:56]”.

“Terima kasih ya Allah kerana RahmatMu. Terima kasih ya Allah kerana RahmanMu,”.

Terimalah segala apa yang Allah jadikan kepada kamu dan termasuklah kamu dalam golongan orang-orang yang bersabar [7:144],”.

Aku angkat kepala. Aku bangun dari sujud. Aku bangun dari takut. Aku bangun dari kabut. Aku berdiri. Aku lihat padang hijau yang dibakar api. Aku lihat perdu pokok yang dihanguskan bara. Aku lihat pelangi yang digelapkan kabut. Aku lihat bulan yang dimerahkan bahang. Aku lihat diri.

“Aku tak akan kalah. Tak akan sama sekali!”.

Aku berlari ke padang api dengan doa. Aku berlari ke padang api dengan cinta. Ya denga cinta sebenar cinta. Aku akan padam api ini dengan cinta yang menyejukkan. Aku akan padam api ini dengan cinta.

Aku berlari dengan suara : “Aku redha dengan kifarahNYa. Aku bersyukur dengan tarbiayahNya”
(SAJAK) Rahsia
Aku pernah melihatnya mendengarnya,
Lama dahulu sebelum aku mencari.
Kehilangan yang paling menyedihkan.

Aku pernah mengenalnya mendekatinya
Lama dahulu sebelum aku kenal erti rindu,
Pada cinta yang paling putih dan memutihkan.

Sekarang aku mencarinya,
Dari himpunan kitab-kitab,
Dari nyanyian suara-suara,
Dari timbunan dosa-dosa,
Dari mana-mana sahaja yang dituliskan.

Aku memahami makna kerinduan setelah kehilangan,
Aku memahami makna pertemuan sesudah perpisahan,
Aku memahami makna jawapan selepas persoalan,

Namakan apa-apa sahaja kepadaku,
Penggila,
Pengkhayal,
Pemimpi,
Pendusta
Apa-apa sahaja terserah kamu,
Aku tidak beruntung apa-apa tidak kerugian apa-apa

Aku menemui cinta dari himpunan rasa rindu,
Aku menemui jawapan dari timbunan pertanyaan,
Aku menemui kasih dari celahan kekusutan.

Dia adalah rahsiaku dan aku adalah rahsiaNya.

nurpalestina:  terima kasih kepada sahabat Aliffameen atas perkongsian cerita yang sangat menarik ini. Semoga semua pembaca mengambil iktibar. JZKL.

0 apa kata anda..!:

Post a Comment

jika anda ingin komen..komenlah dengan cara yang berhikmah..(>,<)

masih untuk direnungkan oleh mata hati kita... :)

TolongLAH!!TolongLAH!! tegaKAH kita tidur dalam kekenyangan dan hidup dalam kemewahan sedangkan mereka di 'sana' mati kelaparan???? tegaKAH ANDA???? *************************************************************** AIR MATA PALESTIN

About This Blog

★˛˚˛*˛°.˛*.˛°˛.*★* *★* 。*˛.
˛°_██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛.*.★* *★ 。*
˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____.♥ Selamat Hari Raya ♥ ˛* ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .˛ *...
selamat hari raya maaf zahir dan batin utk semua kawan-kawan ^_^ peringatan buat diri & muslimin-muslimat..raikan hari raya dengan kesyukuran dan ibadat bukan dengan maksiat..mudah2an diri kita dirahmati ALLAH selalu. amin!

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP